Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-28@20:19:59 GMT

گزارش علی بابا از عملکرد حمل و نقل هوایی در سال 97

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۷۸۱۷۵

گزارش علی بابا از عملکرد حمل و نقل هوایی در سال 97

این روزها کمتر کسی را می‌شناسیم که با سفر و بلیط سر و کار نداشته باشد و علی بابا را نشناسد؛ بزرگترین استارتاپ صنعت گردشگری که اعتبار بالایی در صنعت حمل و نقل هوایی مسافر  دارد. حالا علی بابا در اقدامی جالب، گزارش کاملی از عملکرد صنعت حمل و نقل هوایی در سال 97 منتشر کرده که آمارهای مهمی را در  درون خود دارد؛ آمارهایی که به شما کمک می‌کند تا در سال 98 با اطلاعات دقیق‌تری سفر هوایی  خود را در داخل یا خارج ازکشور  برنامه‌ریزی کنید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این گزارش از آن جهت معتبر است که توسط مرجعی همچون علی بابا که رتبه یک فروش بلیط هواپیما و به طور کلی بلیط سفر است، منتشر شده و این آمار فروش به این معناست که علی بابا به اطلاعات به‌روز و دسته اول صنعت هوایی کشور دسترسی دارد و در تهیه این گزارش باتوجه چشم‌انداز "خلق تجربه شایسته سفر"، آن را با مخاطبان به اشتراک گذاشته است. در ادامه بخش‌هایی از این گزارش را با هم مرور می‌کنیم. ضمن اینکه فایل کامل برای دانلود موجود است.کدام ایرلاین‌ها در سال 97 کمترین تاخیر در برنامه پروازهای خود را داشتند؟

3 ایرلاین ماهان، زاگرس و قشم ایر، کمترین میزان تاخیر در پرواز را در میان ایرلاین‌های ایرانی در سال 97 داشتند.

بر اساس اعلام علی بابا،آخرین آمار گویای این موضوع است که در میان 9 ایرلاین برتر داخلی، ماهان با متوسط قیمت 285 هزار تومان برای هر بلیط در سال 97، کمترین میزان تاخیر در پرواز را داشت و مسافرانی که بلیط هواپیما برای سفر از این ایرلاین را خریداری کردند، کمترین تاخیر در پرواز را تجربه کرده‌اند.

این گزارش می‌افزاید که در حدود 30 درصد از پروازهای کیش ایر و ایران ایر نیز در سال 97 با تاخیر انجام شده است و پس از این 2 ایرلاین، آسمان، ایرتور، آسمان و آتا، بیشترین میزان تاخیر در پرواز را نسبت به ماهان داشتند.

 

این درحالیست که از لحاظ ضریب اشتغال، ایرتور بیشترین و زاگرس کمترین درصد را به خود اختصاص داده‌اند.

گزارش علی بابا، در زمینه تعداد پرواز ایرلاین‌های ایرانی نیز گویای این موضوع است که ﻫﻮاﭘﯿﻤﺎﯾــﯽ اﯾﺮان اﯾــﺮ، ﺑﯿﺸــﺘﺮین ﺗﻌــﺪاد ﭘﺮوازﻫــﺎی داﺧﻠــﯽ را به ثبت رسانده است؛ ﺑــﺎ اﯾــﻦ وﺟــﻮد آﺳــﻤﺎن، ایرلاین منتخب مسافران 9 استان کشور بوده و مسافران بیشتری برای رزرو بلیط هواپیما از این ایرلاین اقدام کرده‌اند. ماهان و ایران ایر نیز با 5 استان و ایر تور، آتا و قشم ایر با 2 استان به صورت مشترک در جایگاه‌های بعدی محبوبیت قرار گرفته‌اند.

 

آمارهای ارائه شده همچنین حاکی از این است که پرترددترین مسیر هوایی، اصفهان-مشهد بوده است و مسافران زیادی از اصفهان برای خرید بلیط هواپیما مشهد اقدام کرده‌اند که بیشترین تعداد رزرو آنلاین بلیط هواپیما، توسط وبسایت علی بابا به ثبت رسیده است.

قابل اعتماد بودن، کامل بودن محصولات، پشتیبانی 24 ساعته 247 نفره و سادگی و سرعت خرید از دلایل توجه خریداران بلیط هواپیما به علی بابا عنوان شده و این موضوع نشان‌دهنده تحقق وعده رتبه یک فروش بلیط سفر (خلق تجربه شایسته سفر) است.این گزارش همچنین شامل مواردی همچون:

- برترین ایرلاین های سال 97 از نظر میانگین قیمت، کمینه تاخیر و ضریب اشغال

- پر رفت‌وآمدترین مسیرهای هوایی داخلی

- هرم جمعیتی مسافران هوایی

- رفتار خرید بلیط پروازهای داخلی در طول هفته

- رفتار خرید بلیط کاربران انواع سیستم عامل‌های مختلف موبایل

است. در پایان، اگر قصد دارید فایل گزارش کامل (به همراه نمودارها) را داشته باشید کافیست بر روی لینک زیر کلیک کنید:

دانلود گزارش علی بابا از عملکرد حمل و نقل هوایی سال 97

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: علی بابا حمل و نقل هوایی در سال 97

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۷۸۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اندیشکده شورای آتلانتیک : ایران در اوج توانایی پهپادی و موشکی است

اندیشکده «شورای آتلانتیک» با ابراز شگفتی از توانایی موشکی و پهپادی ایران عنوان داشت که ایران کمبودها و نقایص در صنعت هوایی خود را با توسعه این تسلیحات جبران کرده است.

به گزارش ایرنا، اندیشکده شورای آتلانتیک در تحلیل واکنش نظامی هفته گذشته تهران با بیان اینکه روزگاری ایران در عرصه صنعت نظامی هوایی ضعیف بود اما اکنون پیشرفت چشمگیری داشته و در اوج به سر می برد، تصریح دارد: حمله بی‌سابقه ۱۴ آوریل ایران به اسرائیل یک تیر اخطار بود. این واکنش نشان می‌دهد که تهران به‌رغم نداشتن نیروی هوایی مدرن ظرفیت بالقوه‌ای برای ضربه زدن به اسرائیل و مقابله با برتری هوایی آن را دارد.

این اتاق فکر آمریکایی تاکید دارد: حمله مستقیم هوایی ایران به خاک اسرائیل نقطه عطفی در شرایط امنیتی رو به وخامت منطقه بود. اگرچه حمله اخیر نکته جدیدی را در مورد توانایی‌های نظامی ایران فاش نکرد اما ظرفیت های خطرناک ایران در بهره برداری از فقدان عمق استراتژیک اسرائیل را نشان داد.

این گزارش با بیان اینکه حمله ایران، اسرائیل را به تجدیدنظر در محاسباتش در مورد ایران وادار می‌کند، افزود: برخی تحلیلگران سیاست خارجی، نوع واکنش ایران در پاسخ دادن به حمله اسرائیل به کنسولگری در دمشق را دارای بازخوردهای منفی برای تهران توصیف می‌کردند اما جمهوری اسلامی و رهبر آن آیت الله علی خامنه ای این امر را از دیدگاهی متفاوت مشاهده و ارزیابی می‌کردند.

نویسنده گزارش با تکرار ادعاهای رسانه‌های صهیونیست در مورد مقابله و همکاری غرب در کنار اسرائیل با موشک‌ها و پهپادهای ایرانی مدعی شد که حمله ایران آسیب زیرساختی قابل توجهی را به دنبال نداشت. با این‌حال شورای آتلانتیک با بیان اینکه ممکن است همه این اقدامات از روی برنامه ریزی انجام شده باشد، اذعان کرد اگر سه هزار یا ۳۰ هزار موشک و پهپاد بدون اخطار قبلی به سمت اسرائیل پرتاب شوند، مقابله با آن‌ها بسیار سخت خواهد بود.

این در حالی است که بر اساس برخی اطلاعات، گفته می شود حزب الله لبنان که اصلی‌ترین متحد ایران است، زرادخانه‌ای متشکل از ۱۵۰ هزار راکت و موشک در اختیار دارد.

این مرکز پژوهشی آمریکا، نیروی هوایی را پاشنه آشیل امنیتی ایران از زمان جنگ هشت ساله ایران و عراق (۱۹۸۰-۱۹۸۸) عنوان داشت و اعلام کرد که پس از آن جنگ، ایران برای تقویت توان هوایی خود تلاش کرد و در کنار آن بخش عمده ای از منابع خود را در زمینه توسعه برنامه موشکی بالستیک و پهپاد رزمی سرمایه گذاری کرد. ایران به دلیل آنکه سال‌ها با محدودیت‌های تسلیحاتی سازمان ملل درگیر بود، پیوسته سعی کرد تا برد و دقت موشک و پهپادهای خود را افزایش دهد و در این مسیر موفق شد قابلیت موشکی و پهپادی خود را به این سطح بالا ارتقا دهد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • عملکرد نه چندان خوب بانک ملت در 9 ماهه
  • تازه‌ترین حملات اسرائیل به رفح ۱۰ شهید برجای گذاشت
  • بلیط قطار و هواپیما برای این افراد نیم بهاست
  • فرانسه برای امنیت المپیک سامانۀ موشکی قرض می‌گیرد
  • توانایی پهپادی و موشکی ایران در اوج
  • ایران در اوج توانایی پهپادی و موشکی است
  • اندیشکده شورای آتلانتیک: ایران در اوج توانایی پهپادی و موشکی است
  • اندیشکده شورای آتلانتیک : ایران در اوج توانایی پهپادی و موشکی است
  • اسپانیا موشک‌های پاتریوت به اوکراین می‌فرستد
  • روز ۲۰۳ طوفان‌الاقصی| ادامه حملات هوایی و توپخانه‌ای